Serele Ișalnița

Istoric
Rădăcinile Serele Jianca Ișalnița vin de la fondarea în septembrie 1969 în comuna Almăj, județul Dolj, a Întreprinderii Agricolă de Stat Sere Ișalnița.
Proiect
Concepută ca cel mai mare complex de sere compacte încălzite din Europa cu o suprafață de 200 hectare, Sere Ișalnița au beneficiat de la început de cooperarea a două școli de inginerie agricolă de elită, cea românească și cea olandeză. Aflate în apropierea Termocentralei din comuna învecinată Ișalnița, serele au beneficiat de agent termic la temperaturi ridicate fapt ce a permis o producție anuală ridicată în multiple cicluri, fără riscul înghețului.

Organizare
Organizate în 33 de ferme de sere a câte 6 hectare de înălțime medie, după model olandez, întreprinderea a dispus de la început de hale de sortare, o cale ferată uzinală, o fabrică de conserve de legume, o fabrică de gheață, atelier mecanic, laborator de analize, platformă de amestecuri pentru răsad, bazine de colectare a apei, precum și de un parteneriat în domeniul cercetării horticole cu Serele Berceni din București. Rezultatele efortului zilnic al unei echipe de peste 2000 de lucrători agricoli și ingineri agronomi nu au așteptat să apară, iar renumele Serelor Ișalnița a străbătut până astăzi în conștiința consumatorului român, precum și în colaborările cu companii din spațiul european. O gamă variată de legume compunea producția anuală ce însuma peste 30.000 tone: tomate, ardei, castraveți, fasole verde, vinete, salată, flori.

Tranziție
Finalul anilor 1990 au adus schimbări importante pentru Serele Ișalnița ce au cuprins atât întreruperea agentului termic de la Termocentrala Ișalnița, cât și privatizarea serelor pentru scurt timp către principalul client din străinătate. Ulterior, prin licitație, Serele Ișalnița au fost preluate de către investitori români fapt ce a conturat situația din prezent.
Astăzi
Sere Jianca Ișalnița activează pe o suprafață de 14 hectare, fiind specializată în cultivarea de castraveți cornichon în două cicluri, precum și în cultivarea unei varietăți de legume și verdețuri: tomate, ardei, vinete, varză, salată, mărar, leuștean, etc. Cultivarea de răsaduri pentru clienți este o activitate ce decurge din activitatea de bază a companiei și cuprinde o selecție din cele mai gustoase și productive soiuri românești și hibrizi profesionali disponibili pe piața românească. Anual noi sortimente de răsaduri sunt adăugate prin cercetare, plantare, testare, înmulțire și marketing.
